Geloof en High Level ondernemen, kan dat wel samen?

‘Mag’ je als Christelijk ondernemer wel ambitieus zijn? Hoge prijzen vragen? Zakelijk en commercieel zijn? Veel vrije tijd willen hebben? Streven naar rijkdom?

Best wel vragen waar ik mee geworsteld heb.
Want is het High Level ondernemen wel in lijn met wat God van mij vraagt?
Gaat het in de Bijbel niet over dat geld slecht is? Dat we anderen moeten helpen? Dat we nederig moeten zijn? Dat het niet gaat om aardse rijkdom?

Toen ik zo’n 3 jaar geleden voor het eerst een event over High Level ondernemen bijwoonde, werd ik super enthousiast van de ideeën en inzichten die gedeeld werden. Het veranderde mijn kijk op ondernemen compleet. Het was alsof ik daarvoor in een klein kamertje leefde en werkte, waar het helemaal prima was. Totdat iemand ineens de gordijnen open gooide en ik zag dat er buiten dat kleine kamertje nog een hele nieuwe, heldere en verfrissende wereld lag. Een uitzicht waarvan ik eerder totaal geen benul had.

Het ging over een groter perspectief zien, grootser denken, je kennis en ervaring op de beste manier verpakken, je waarde leveren in veel minder tijd en daar veel hogere prijzen voor vragen.

Slimmer ondernemen, goed verdienen zonder jezelf over de kop te werken en doen waar je écht blij van wordt, waren voor mij de triggers om me verder te ontwikkelen op het gebied van het bouwen van een High Level bedrijf. Want ja, wie wil dat nou niet? Dik verdienen én volop vrijheid?!

2 Uitersten

Ik begon met de High Level principes te worstelen toen het geloof voor mij een belangrijkere rol ging spelen. High Level ondernemen zag ik ineens meer in termen als: hebzucht, meer, meer, meer, nooit tevreden zijn, eer en ego, hard, onpersoonlijk en liefdeloos.

Terwijl het in de Bijbel gaat over: Liefde, nederigheid, behulpzaam, mildheid, aandacht voor de armen en liefde voor geld als de wortel van het kwaad.

Het voelde als 2 uitersten. 2 verschillende werelden die ver uit elkaar lagen en die ik maar lastig met elkaar kon matchen.

Hoe moest ik nu verder? Moest ik dan het High Level ondernemen, waar zoveel voordelen ook aan zitten en waar ik met mijn verstand volledig achter stond, helemaal loslaten?

Inmiddels ben ik er wel achter dan het een het ander niet uitsluit.

Dat het JUIST een krachtige combinatie is.
Dat High Level ondernemen over veel meer gaat en JUIST past bij de principes uit de Bijbel.

Ik ben er van overtuigd dat wij, als Christelijke ondernemers, JUIST de mogelijkheden hebben om grote impact te maken hier op aarde en het verschil te maken. God zegt in Jeremia  1:5: ‘Ik kende u al voordat Ik u vormde in uw moeders buik. Al voor uw geboorte heb ik u bestemd om mijn profeet voor de volken op aarde te zijn.’

Hij heeft ons hier niet neergezet met al onze talenten en kwaliteiten om maar wat tijd en ruimte te vullen. Hij heeft een plan met ons, om grote impact te maken voor Hem.

3 Misverstanden die Christelijke ondernemers klein houden

1. Succesvol ondernemen is egoïstisch

‘Je bedrijf als poort naar je ideale leven’, dat zag ik vaak voor me als bakken met geld verdienen, een luxe leven leiden, vakanties op tropische eilanden en veel vrije tijd.

En dan…?
Aardse rijkdommen zijn maar tijdelijk. Je kunt er niets van meenemen.

Je bedrijf is ook de poort naar een betekenisvol leven.

✔️ Wat zou jij graag willen betekenen in je leven voor anderen?
✔️ Wat vind jij belangrijk?
✔️ Welk verschil wil jij maken in de wereld?

Misschien gaat je hart uit naar kinderen in 3e wereld landen, vind je het belangrijk dat het evangelie wereldwijd wordt verspreid of zou je graag iets willen betekenen in je kerkgemeenschap.

Welke mogelijkheden heb je JUIST als ondernemer om hierin het verschil te kunnen maken?

Daarvoor is het belangrijk dat je bedrijf die dingen mogelijk maakt. Dat je je bedrijf in dienst stelt van dat wat je wilt realiseren in je leven.

Een High Level bedrijf maakt het mogelijk om je missie met je bedrijf verweven of financiële mogelijkheden creëren om hieraan bij te dragen. Je kunt tijd vrijmaken om te werken aan de dingen die jij belangrijk vindt of je kennis inzetten op andere gebieden dan je bedrijf.

Daarnaast heb je als ondernemer de mogelijkheid om je missie te verweven met je bedrijf en het als middel in te zetten om van betekenis te zijn.

2. Goed willen verdienen is verkeerd.

“De liefde voor geld is de wortel van alle kwaad. Geld is slecht. Hoge prijzen vragen voor je diensten is slecht.”

Geld is slechts een middel, liefde voor geld is een verslavende afhankelijkheid van geld. Dat zijn 2 totaal verschillende dingen. Het gaat om je waar je hart naar uit gaat.

Wat je niet hebt kun je niet geven.

? Wanneer je geen cent te makken hebt, is het lastig om veel weg te geven.
? Wanneer je geen tijd over hebt, kun je het niet geven aan de dingen die ook belangrijk voor je zijn.
? Wanneer je geen energie meer hebt, kun je het niet steken in ontwikkeling van jezelf of anderen.

Veel coaches, trainers, adviseurs en andere dienstverlenende ondernemers werken keihard, maken veel uren maar verdienen amper genoeg om van te kunnen leven. Vroeg of laat gaat dit ten koste van je plezier en energie. 

Je bent beland in een ratrace, een spiraal, waar je nog maar lastig uit kunt komen.

❓ Hoe moet het dan met gul geven?
❓ Hoe kun je je dan ook nog inzetten voor de dingen die je belangrijk vindt naast je werk en je gezin?
❓ Waar haal je de energie vandaan om jezelf te ontwikkelen en steeds weer het beste uit jezelf te halen?

Door een High Level verdienmodel toe te passen in je bedrijf, voorkom je dat je steeds harder moet werken. Waarde leveren heeft namelijk niet altijd heel veel tijd nodig.

Daarnaast zorg je door hogere prijzen te vragen voor meer inkomsten, zodat je mogelijkheden creëert om bij te dragen aan jouw missie. Door gul te kunnen geven aan degenen die het in jouw ogen nodig hebben, maar ook door jezelf en je bedrijf verder te ontwikkelen om meer te kunnen betekenen voor je klanten.

“Door geld als middel te zien, creëer ik mogelijkheden”.

Door goede prijzen te vragen voor je diensten:
❤️  Creëer je mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen, waardoor je anderen nóg beter kan helpen.
❤️  Creëer je mogelijkheden om doelen financieel te ondersteunen, op gebieden waar je eigen talenten niet liggen.
❤️  Creëer je mogelijkheden om meer te geven aan mensen die het nodig hebben.

Door naar geld te kijken als een middel om meer te kunnen geven vanuit liefde, is mijn hele visie over High Level ondernemen veranderd. Het biedt mij de mogelijkheid om JUIST als Christelijk ondernemer hét verschil te maken.

Welke mogelijkheden kun jij creëren wanneer je hogere prijzen zou vragen voor jouw waardevolle diensten?
Op welke vlakken kun jij dan van betekenis zijn, waar je anders niet de mogelijkheden of talenten voor zou hebben?

3. Behulpzaam en liefdevol zijn voor IEDEREEN

Vanuit het geloof voelt het vaak alsof we iedereen moeten helpen, altijd beschikbaar moeten zijn en geen NEE mogen zeggen. High Level ondernemen gaat ook over keuzes maken, niet iedereen willen helpen en gaan voor het hoogst haalbare.

Het gevolg van iedereen willen helpen, is dat je eigenlijk niemand écht goed helpt. Je aandacht, focus en tijd raakt versnippert over al die verschillende mensen met verschillende problemen die je allemaal zo goed mogelijk wilt helpen.

☹️ Marketing en klanten aantrekken is lastig, omdat je met hagel schiet in de hoop dat je iemand raakt.
☹️ Je verspilt je energie en talent, waardoor je niet de mensen kunt helpen die jou écht nodig hebben.
☹️ Je werkt keihard, maar het levert je financieel niet heel veel op. Omdat je moet concurreren op je prijzen, zijn die laag.

Hoe zou het zijn als je:

✔️ Je volledig zou focussen op kwaliteit?
✔️ Het beste uit jezelf haalt om daarmee het beste uit anderen te halen?
✔️ Alleen werkt met klanten die jou energie geven, zodat jij je energie aan anderen kunt geven?
✔️ Elke keer al je talenten en kwaliteiten in zet, in plaats van maar een klein deel?
✔️ Goede prijzen vraagt, als gevolg van het leveren van je grootste waarde?
✔️ Kwaliteit levert vanuit liefde voor de ander?

Steeds meer zie ik in dat ‘iedereen willen helpen’ neerkomt op iedereen tekort doen. Je klanten, jezelf én de Gever van je talent. Wij zijn niet gemaakt om middelmatig te zijn, wij zijn gemaakt om het verschil te maken.

En door je te richten op kwaliteit, creëer je de mogelijkheden om een grotere groep mensen beter te kunnen helpen (zie punt 1 en 2 😉 ).

En jij?

? Herken jij deze punten?
? Houden ze jou (onbewust) als ondernemer én als Christen klein?
? Wil jij Grootser ondernemen, zodat jij het verschil kunt maken?

In mijn 6 maanden programma Groots Groeien help ik Christelijke ondernemers door slimmer en Grootser te durven ondernemen. Een bedrijf te bouwen vanuit liefde voor de ander én voor onze Maker.

Omdat ik er van overtuigd ben dat wij als Christelijke ondernemers JUIST in de positie zijn om het verschil te maken.

Wil je meer weten over het programma Groots Groeien en of het geschikt is voor jou? Dan ga ik heel graag met je in gesprek. Laat hier je gegevens achter

Ik ga graag in gesprek

 

PS: Ik ben benieuwd naar jouw gedachten hierover. Tegen welke gedachten of oordelen loop jij aan als het gaat over ondernemen en geloof? Laat een reactie achter of stuur me een pb :-)!

1 gedachte over “Geloof en High Level ondernemen, kan dat wel samen?”

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial