Uitstelgedrag, elk nadeel heeft z’n voordeel

Uitstelgedrag, heb je daar ook wel eens last van?
Als een bulldozer alles wat je zou moeten of willen doen, lekker voor je uitschuiven?
Stiekem in de hoop dat het deze keer wél vanzelf zal verdwijnen?

Ik wel… ?

Dingen die ik zou moeten doen maar niet leuk of te veel gedoe vind, schuif ik met gemak voor me uit. Maar ook de dingen die ik eigenlijk wél heel graag zou willen doen, kan ik uitstellen omdat het nog niet het juiste moment is.

Vaak verzinnen we (nee, laat ik maar even voor mezelf praten ?) verzin ik allerlei excuses waarom ik dat nu niet ga doen. Omdat ik er nu geen tijd/zin/ruimte/benodigdheden/mogelijkheden/… voor heb. Vooruitschuiven heeft als nadeel dat dat wat gedaan moet worden, niet verdwijnt. Door het als een bulldozer voor me uit te duwen, wordt de berg zelfs alleen maar groter.

De berg van dingen die moeten worden gedaan én de berg van tegenzin. Het moet toch een keer gebeuren. En dan nog maar te zwijgen van dat stemmetje in m’n hoofd die ervoor zorgt dat het ook een groot deel van mijn gedachten in beslag blijft nemen.

Vooruitschuiven heeft dus vooral nadelen.

Maar als ik even heel eerlijk naar mezelf ben, zit er eigenlijk een groot voordeel aan om die dingen niet te doen. Als er alleen maar nadelen zouden zijn, had ik ze namelijk echt allang al wel gedaan.

Maar welk voordeel heb ik er dan bij?!

Een voorbeeld van iets dat ik al vanaf het begin van het jaar moest doen, maar wat ik pas vanmorgen heb gedaan, is mijn administratie doen. De gegevens voor de aangifte inkomsten belasting over 2019 en inmiddels ook die voor het eerste kwartaal van 2019.

Vreselijk vind ik het, veel te veel gedoe, geen zin in, niet leuk,… Lekker vooruitschuiven dus.

Even heel eerlijk…

Maar, als ik hier even heel eerlijk naar kijk, zijn het vooral excuses die ik mezelf toesta te hebben om het nog maar niet te hoeven doen. Ik heb er nog een voordeel bij om het niet te doen.

Namelijk, dat ik niet onder ogen hoef te zien dat ik vorig jaar niet het jaar gedraaid heb, dat ik graag had gewild. Dat ik niet aan mijn eigen verwachtingen heb voldaan. Dat ik wat dat betreft ‘gefaald’ heb. En daarbij ook de schaamte van mijn ‘zooitje’ naar degene toe die er mee aan de slag moet.

Dan is het veel makkelijk om te zeggen dat ik er geen verstand van heb en dat ik het te veel gedoe vind, toch ;-)? Alleen schiet ik er niets mee op om me te verschuilen achter dat soort smoesjes. Want dat is wat het zijn, SMOESJES! Ik sta mezelf toe te geloven in mijn eigen excuses. 

In welke excuses sta jij jezelf toe te geloven?

En zo kan het ook zijn met dingen die je wél heel graag wil doen.

  • Omdat je weet dat ze je bedrijf helpen groeien
  • Omdat je weet dat het je klanten nóg beter kan helpen
  • Omdat je weet dat je er zelf een leuker mens van wordt
  • Omdat je weet dat ze voor je gezin goed zijn

En toch doe je ze niet.

Je expertstatus claimen bijvoorbeeld. Of een hooggeprijsd aanbod aanbieden. Of kiezen voor een hele specifieke doelgroep. Of op het podium gaan staan.

We vertellen onszelf dan allerlei smoesjes.
Waarom het nog niet het juiste moment is, waarom het beter is om het nu nog niet te doen, dat we niemand teleur willen stellen, dat het niet ethisch is, dat we eerst nog …

En ze klinken allemaal heel logisch en acceptabel waardoor we ze nog gaan geloven ook. Waardoor we dus niet die stappen zetten om te komen waar we zo graag willen zijn.

Ergens weet je heel goed dat die stappen uitstellen alleen maar nadelen heeft.
Voor je bedrijf, voor jezelf, voor je klanten, voor je gezin.
Niemand heeft er baat bij dat jij jezelf en je bedrijf klein houdt en niet het beste uit jezelf haalt. Dat je je 3 slagen in de rondte werkt voor een heel minimaal inkomen.

Je hebt er een voordeel bij, anders zou je het al gedaan hebben.

Het voordeel dat je niet de verantwoordelijkheid hoeft te dragen, niet ‘door de mand kan vallen’, niet op je bek hoeft te gaan, niet hoeft te dealen met meningen van anderen, niet onder ogen hoeft te komen, …

Herken jij je hierin?
Stel jezelf dan de volgende vragen:

? Welke stap zou jij eigenlijk heel graag willen zetten?
? Wat zou dat gaan betekenen voor jou, je bedrijf en de mensen om je heen?
? Welk excuus (hoe acceptabel die ook klinkt) gebruik jij om het nog even voor je uit te schuiven?
? En welk voordeel zit er eigenlijk onder verstopt?

Een van de stappen die ik heel graag zou willen zetten is het opstarten van een platform voor Christelijke vrouwelijke ondernemers, die ambitieus zijn en op een hoger niveau willen ondernemen.
Ik vertel mezelf het excuus dat mijn netwerk daarvoor nog te klein is, dat ik niet de kennis heb om het goed op te starten en dat ik niet zo goed ben in het onderhouden van zo iets.

Heel eerlijk, zolang het er niet is hoef ik de verantwoordelijkheid niet te dragen, hoef ik me niet te committeren en hoef ik niet te ‘falen’ ?. Tijd voor actie dus ?.

Durf jij eerlijk jouw verhaal met me te delen? Reageer dan of stuur me een mailtje, vind ik leuk ?!

 

Liever in gesprek?

Heb jij stappen die je heel graag zou willen zetten, weet je niet wat je precies tegenhoud of hoe je het aan moet pakken? Dan ga ik graag met je in gesprek om te kijken aan welke voordelen jij je nog vasthoudt en of ik je daarbij mag helpen.

Meld je hier aan.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial