Van FRUSTRATIE naar een HELDER DOEL

Worsteling, wanhoop, frustratie, overgave, rust, twijfel en een helder doel voor 2019. Dat is de beknopte samenvatting van hoe ik 2018 heb ervaren.

2018 begon voor mij met een nieuwe koers. De koers van businesscoaching. Een koers die ik een jaar daarvoor al had ingezet, maar dit jaar tot bloei zou komen.

Het zou een jaar worden waarin alle stukjes op z’n plek zouden gaan vallen. Een jaar van groei, zakelijk en persoonlijk.

Nou dat heb ik geweten…

Voor een aantal persoonlijke struggelingen startte ik in januari met een aantal sessies bij een coach. Ik wilde vooral dichter bij mijn gevoel komen. Muurtjes afbreken waarin ik me steeds meer gevangen voelde. Inzicht krijgen in wie ik eigenlijk ben.

Daarnaast wilde ik mij meer verdiepen in het geloof. Ik ben christelijk opgevoed, we gingen altijd naar de kerk en heb daarin een stevige basis mee gekregen. In mijn puberteit heb ik mij in alle hevigheid afgezet tegen alles wat met het geloof te maken had.

Nu ik weer een beetje bij zinnen was gekomen, vond ik dat het tijd werd om mijn eigen onderzoek te doen en mijn eigen keuzes daarin te maken. Daarom begon ik samen met 4 andere lieverds aan een Bijbelstudie.

>> Volop persoonlijke ontwikkeling

Tegelijkertijd stopte ik met de VA-werkzaamheden die ik nog deed voor klanten, zodat ik me vol kon focussen op het coachen van ondernemers. Op mijn eigen bedrijf en wat ik daarmee wilde bereiken.

Ik certificeerde me als High Level Businesscoach en verlengde daarmee mijn coachopleiding met een jaar.

Perfect… zo leek het in eerste instantie…

Maar het bleek vooral de perfecte combinatie voor mij om enorm aan het worstelen te gaan. Ik wilde dichterbij mezelf komen en blijven. En tegelijkertijd in de praktijk brengen wat ik leerde tijdens mijn opleiding. Daarbij kwam dat het geloof steeds belangrijker voor me werd.

Zakelijk gezien stagneerde en blokkeerde ik compleet. Ik voelde me enorm gefrustreerd en wanhopig. Ik stond met mijn verstand 100% achter het high level ondernemen, maar de manier waarop ik bezig was, klopte niet met mijn gevoel. Het was niet van mij, niet mijn sausje. Het voelde alsof ik in een malletje gedrukt werd.

Daarbij vond ik het ook heel lastig om de zakelijke principes te matchen met het geloof.

Ik raakte compleet in de war en verstrikt.

Op dat punt, toen ik geen idee meer had van hoe of wat, zakelijk en privé,  kwam het punt dat ik besefte dat ik geen controle meer had. (En geloof mij, ik ben een controlfreak…).

Ik had geen controle, en ik besefte dat ik zelfs op de dingen waarvan ik dácht controle te hebben, geen controle had.

Dat was het moment dat ik moest toegeven dat ik het niet alleen kon. Dat ik Iemand nodig had die wél controle heeft. Ik gaf me over aan mijn Vader in de hemel, aan Degene die mij gemaakt heeft, die mij door en door kent, die weet waar ik mee worstel, die weet wat ik nodig heb en die een geweldig ‘kant-en-klaar’ plan voor mij heeft.

Onverklaarbare rust

Vanaf dat moment kwam er rust. Een rust die ik nog niet eerder gehad had. Een rust die ook totaal niet logisch was. En ik wist dat het goed was. Ik wist dat het goed zou komen, hoe dan ook.

De maanden verstreken, maar behalve de rust en het vertrouwen, veranderde er eigenlijk niets. Zakelijk was het nog steeds k*t. Ik had nog steeds niet helder hoe ik het allemaal wilde, wat ik precies wilde en hoe ik mijn eigen sausje moest maken.

Het maakte me ontzettend ongeduldig… (Ja, that’s me)

Stiekem hoopte ik toch ergens wel dat mijn overgave de sleutel zou zijn naar zakelijk succes. Maar ik had nog het een en ander te leren geloof ik, waaronder geduld 😉 en vertrouwen op Zijn timing.

Ik geloof er in dat God voor ons allemaal een plan heeft. Een plan waarmee wij onderdeel zijn van zijn Grotere Plan. En ik wachtte en bad dat Hij zijn plan aan mij zou laten zien. Zijn plan voor mijn bedrijf.

Maar er gebeurde niets…

Op een avond ging ik naar bed met het idee: ‘Wat nou als zijn plan is dat ik een baan moet gaan zoeken? Dat dát is waar Hij mij wil hebben. Dat Hij dáár zijn plan voor mij heeft.’

Het was niet mijn plan, maar in vertrouwen dat Zijn plan altijd beter is, kon ik gaan slapen. Ik had er vrede mee, ik kon het loslaten, het was goed.

Totdat….

Ik ‘s morgens wakker werd… en er een ander plan was. Een plan waar ik heel blij van werd!

Ik was al een tijdje opzoek naar een soort van platform/community met ambitieuze christelijke (vrouwelijke) ondernemers. Een plek waar high level ondernemen en geloof samenkomen. Waar het gaat over goed verdienen, impact hebben, groots ondernemen met het geloof als basis en uitgangspunt. Maar ik kon het niet echt vinden (in Nederland).

Ik voelde dat dat was wat ik graag wilde doen. Op hoog niveau ondernemen en het geloof bij elkaar brengen.

 • Het coachen van christelijke ondernemers, omdat ik voel dat júíst als ondernemer je de mogelijkheid hebt om impact te hebben.
 • Het geven van verdieping door de Bijbel als handboek te gebruiken voor alledaagse en zakelijke onderwerpen als: goed geld verdienen, (zakelijke) worstelingen, plannen, zorgen ed.
 • Het verbinden met elkaar en het bespreken en delen van dingen waar je tegenaan loopt of vragen over hebt
 • Samen werken, samen ontdekken, samen leren en samen groeien
 • Een podcast
 • Een magazine
 • Gesprekken met ondernemers hoe zij het geloof en hun bedrijf combineren

Ik werd er heel blij van. En tegelijkertijd overviel de grootsheid ervan me.

Dit zou ik toch allemaal niet alleen kunnen? Zou ik het überhaupt wel kunnen? En wie ben ik om..? Ik kom pas net kijken! Wat weet ik nou helemaal? Zijn er geen anderen die hier beter geschikt voor zijn? Daarbij is het bijhouden van een netwerk niet echt mijn sterkste kant…

En meteen daarna wist ik dat het niet voor niets zo groots was. Het was ook helemaal niet de bedoeling dat ik het alleen zou doen. Ik had in ieder geval Hem nodig. Door het zo groots te maken moet ik wel blijven beseffen dat ik het niet alleen kan. Daarnaast zal ik ook anderen nodig hebben. Anderen die me helpen, niet alleen met de praktische dingen, maar vooral ook met de geestelijke kant en mijn geestelijke groei.

Aan de ene kant word ik er heel blij van en weet ik dat dit is waar ik me op wil richten. Aan de andere kant is daar de angst. Kan ik dit wel? Hoe dan? Wat zullen anderen zeggen/vinden?

Ik heb geprobeerd om Gods plan wat te verbouwen, mijn eigen dingetjes erin te stoppen, mijn eigen stempel erop te drukken. Maar ik weet dat dat geen kans van slagen heeft. Hij geeft mij de overwinning, als ik maar volledig op Hem vertrouw.

Met zijn plan heeft Hij mijn geluk voor ogen, niet mijn ongeluk.

Conclusie: Ik ben christelijke ondernemers coach. Ik help christelijk ondernemers zakelijk groeien, meer financiële rust, meer impact en naar Gods plan.

Ik wil mijn eigen honger en onderzoek naar diepgang delen, om mezelf én anderen te inspireren. De bijbel bewijst zich aan mij steeds meer als een handboek voor het leven.

In 2019 wil ik dan ook het heldere doel dat ik voor ogen heb, samen met Hem, steeds verder vormgeven. Ik gun het jou als ondernemer ten diepste meer impact te hebben op de wereld om je heen. Op een manier die bij jou past, met de talenten die jij van Hem hebt gekregen. Dat je daar ook goed mee mag verdienen, want wat je niet hebt kun je niet delen. Zonder jezelf over de kop te werken.

Het is mijn overtuiging dat we als christelijke ondernemers júíst in de positie zijn en de mogelijkheid hebben om Grootse impact te hebben voor Hem.

Spreekt dit je aan en wil je weten hoe jij zakelijk kunt groeien vanuit de christelijke visie? Dan ga ik heel graag met jou in gesprek. Meld je hier aan, of stuur een mailtje naar: info@lofsupport.nl.

Ik ben heel benieuwd naar jouw plannen voor het nieuwe jaar. Wat wil jij anders doen? Waar wil je mee stoppen? Waar wil je meer van doen? Waar wil je mee starten? Een mooi moment om de koers voor 2019 te bepalen :-)!

Op een gloednieuw jaar vol impact, liefde en Grootsheid!

Liefs Chantal

4 gedachten over “Van FRUSTRATIE naar een HELDER DOEL”

 1. Dag Chantal, prachtig verhaal. Zelf heb ik helemaal niets met het geloof, maar ik vind het toch altijd bijzonder om te lezen, dat mensen er er hun rust en richting mee vinden.
  Ik wilde er daarom graag even kort op reageren en wens je ook heel veel succes met je nieuwe plannen!

  Groet Robert

  • Dank je wel Robert voor je reactie :-).
   Mooi dat je, ondanks dat je er niets mee hebt, de moeite hebt genomen het te lezen en te reageren.
   Liefs Chantal

 2. Wat heb je dit mooi beschreven Chantal. Zo herkenbaar. Die zoektocht. Het voelen dat je er dicht tegenaan zit maar nog net niet helemaal. De worsteling of je ‘het’ wel gaat vinden. Het inzicht krijgen wat het wél is. En dan spannend vinden of het je gaat lukken.

  Ik geloof ook. Op een andere manier dan jij, maar dat is juist prima. En ik geloof zeker dat er een pad voor ons is uitgestippeld. Dat we een zoektocht krijgen om juist dat pad te vinden. En dat je dit pad vervolgens gaat bewandelen. Met vallen en opstaan. Waardoor je steeds dichter bij het doel komt waar het uiteindelijk allemaal om draait.

  Stoer dat je kiest. Dat je open bent. En dat je juist dit pad gaat bewandelen. Ik heb je ervaren als een zeer warm, persoonlijk, enthousiast en gedreven persoonlijkheid. Die doorzet. Die volhardend is. En daardoor samen met die andere ondernemers die bij jou passen mooie resultaten gaat behalen. Veel succes. Ik blijf je volgen.

  Lieve groet, Petra

  • Dank je wel Petra voor je reactie en je lieve woorden :-).
   Inderdaad het leven is een zoektocht, met vallen en opstaan. Hoe mooi is het dat daarin iedereen daarin om zijn eigen manier het pad en het doel gaat vinden.
   Liefs Chantal

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial