Staan je uren en je bankrekening wel in verhouding?

Deze simpele rekensom vertelt je de schokkende werkelijkheid

Een half jaar geleden sprak ik Sabine, ze vertelde dol enthousiast over haar bedrijf. 5 jaar geleden was ze voor zichzelf begonnen en ze had er geen dag spijt van gehad. Ze was elke dag met haar passie bezig en ze voelde zich vrij. Geen baas die voor haar bepaalde, heerlijk vond ze het.

Ze dronk haar koffie wanneer ze zin had, ging de deur uit wanneer ze wilde en werkte wanneer het haar uitkwam.

Met de tijd groeide haar klantenkring. Sabine had er plezier in haar klanten zo goed mogelijk te helpen en dat beetje extra te geven. De reacties van haar klanten waren lovend, ze kwamen dan ook regelmatig bij haar terug.

De groeiende klantenkring zorgde voor meer werk. Sabine genoot ervan, ze ging er helemaal in op. Ze stond ’s morgens eerder op en ging ’s avonds later door. Op zondag deed ze vast wat voorbereidend werk. Alles zonder dat het haar extra moeite kostte, ze vond het heerlijk.

Totdat ze met haar neus op de feiten werd gedrukt…

‘Zeg, hoeveel uur in de week ben jij eigenlijk met je bedrijf bezig? Je bent er hele dagen druk mee.’ vroeg ik haar.

‘Nou dat valt wel mee hoor, ’s morgens een paar uurtjes, dan meestal wel de hele middag en soms ’s avonds nog even. Ik vind het vooral erg leuk om te doen.’

‘En hoeveel heb je er dit jaar aan verdiend? Winst, voor jou?’

‘Zo’n € 10.000,-, maar daar draait het toch niet alleen maar om, ik heb er toch ook een hoop plezier van?’

Toen ze de volgende dag nog eens nadacht over ons gesprek, maakte ze de volgende rekensom:

Totale omzet / Totaal aantal uren

Het TOTAAL aantal uren. Dus niet alleen de declarabele uren voor haar klanten, maar ook alle niet-declarabele uren. De tijd die ze bezig was met het werven van nieuwe klanten, netwerken, administratie, mail- en agendabeheer, marketing, het ontwikkelen van zichzelf door het kijken van webinars en het lezen van boeken en blogs.

Ze kwam tot de conclusie dat ze wel aan 60 uur per week kwam. En dan had ze alle slapeloze nachten en uren piekeren nog niet eens meegerekend.

Haar werkelijke uurtarief kwam daarmee op: € 25.000 / 3120 uur = € 8 per uur.
Haar ‘uurloon’, na alle kosten, kwam uit op zo’n € 3.

Exclusief vakantiegeld, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenpotje…

Toen ze deze cijfers zo zwart op wit zag, raakte ze teleurgesteld. Werkte ze hier dan zo hard voor? Maakte ze daar al die uren voor? Maakte het plezier in haar werk dit goed?

De moed zonk haar in de schoenen.

Nee, geld verdienen stond voor haar niet op de eerste plaats, maar ze wist ook wel dat een bedrijf winst moet maken. Haar bedrijf was zo meer een leuke hobby.

Dit moest anders

Ze besloot dat er iets moest veranderen, anders kon ze beter weer in loondienst gaan. Dan zou ze in ieder geval meer verdienen.

De roze bril ging af. Samen gingen we aan de slag.

Sabine ontdekte dat ze lang niet zo onder haar eigen voorwaarden werkte als ze altijd had gedacht. Haar klantenkring was heel breed. Ze had allerlei soorten klanten, die allemaal hun eigen wensen hadden. Sabine paste zich in al haar enthousiasme aan iedereen aan. Ze probeerde ze te pleasen door steeds dat beetje extra te geven.

Ook bleken lang niet al haar klanten zo leuk en trouw als ze dacht. Ze kostten Sabine veel tijd en energie, maar leverden weinig op.

Nu werkt Sabine echt onder haar eigen voorwaarden. Ze heeft meer plezier in haar werk als voorheen. Niet alleen omdat haar uren nu financieel echt wat opleveren, maar ook omdat ze met haar ideale klanten werkt. Klanten die haar op waarde schatten en die veel betere resultaten behalen. Hierdoor wordt Sabine meer uitgedaagd en haalt ze meer voldoening uit haar werk. Bijkomend voordeel is dat ze haar uren gehalveerd heeft, waardoor ze meer tijd heeft voor haar man, haar vriendinnen en voor zichzelf.

Heb jij de rekensom al gemaakt voor jezelf? Staan jouw uren in verhouding tot je bankrekening?

TOTALE OMZET / TOTAAL AANTAL UREN = Je werkelijke uurtarief

En? Is het de moeite waard?

Wil jij ook aan de slag om de balans terug te krijgen? Meld je dan hier aan voor een gratis Doorbraak Sessie of door me een kort mailtje te sturen. In dit gesprek geef ik je graag 3 strategieën die je helpen wél goed te verdienen en vertel ik je welke eerste stap jij meteen kunt zetten om in actie te komen.

Liefs Chantal

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial